top of page
Neuro-Logisch-18-09-20-085.jpeg

THERAPIEEN

Brain Stimulating Method - de Jong® therapie

BSM- de Jong is een behandelmethode gericht op het verbeteren van de werking van de hersenen. Leer-, gedrags- of ontwikkelingsproblemen zijn terug te voeren op een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld door problemen tijdens de zwangerschap, erfelijkheid, ziekte of een ongeluk waardoor hersengebieden in de ontwikkeling zijn achtergebleven of minder krachtig functioneren.

Met een individueel opgesteld oefenschema en voedingsadviezen wordt het lichaam gestimuleerd om gebruik te blijven maken van de plasticiteit van onze hersenen: bepaalde delen van het brein verder uit te laten rijpen of beter te laten functioneren. 

VOOR WIE IS BSM- DE JONG®?

BSM- De Jong® is geschikt voor kinderen maar ook (jong-)volwassenen kunnen soms hulp gebruiken. Ouders zien vaak dat er iets aan de hand is, maar ze kunnen er de vinger niet opleggen. Soms zijn het vage klachten, soms overduidelijke problemen die maar niet opgelost kunnen worden. Problemen zijn vaak te vinden in onderstaande gebieden. 

Ontwikkeling

Je kind kan problemen hebben met zien (lui oog), spreken (stotteren, kwijlen), horen (vaak hè zeggen) of moeite hebben met de fijne en/of grove motoriek. Denk aan problemen met schrijven, knippen, fietsen, rennen of zwemmen.

Leren

Hierbij kan je denken aan moeite met rekenen of lezen, dyslexie of dyscalculie, concentratieproblemen of slecht handschrift. 

Gedrag

Je kind kan bijvoorbeeld vaak angstig zijn, heel traag, driftig of juist introvert, gepest worden op school of moeite hebben om vriendjes te maken, diagnoses als ADHD/ ODD/ NLD/ PDD-NOS en Asperger of andere vormen van autisme. 

Andere signalen

Spijsverteringsproblemen zoals verschillende darmproblemen (veelvuldig diarree of obstipatie) of spugen kunnen ontstaan door een stoornis in de hersengebieden. Signalen zijn buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, eczeem e.d.

NEUROLOGISCHE PROBLEMEN

Wat is het neurologisch systeem?
Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een nauwe samenwerking tussen deze systemen zorgt voor optimaal functioneren. Hieronder verstaan we onder andere het bewustzijnsniveau, de intelligentie, de coördinatie van bewegingen, de kracht van bewegingen, het gevoel, het evenwicht en de functie van bepaalde zenuwen in het aansturen van spieren.

Wat gebeurt er als er neurologische problemen zijn?
Bij neurologische problemen kan er sprake zijn van overmatige slaperigheid of juist slapeloosheid, epilepsie, verminderd verstandelijk vermogen, duizeligheid, gehoorproblematiek, oogbewegingsstoornissen, slikstoornissen, spraakproblemen, stotteren, spierstijfheid of juist zwakte, gevoelsstoornissen en tintelingen.

BEHANDELING

Aan de hand van een uitvoerige vragenlijst wordt de oorzaak van het probleem opgespoord. Vragen over onder andere de zwangerschap, bevalling, ontwikkeling, voeding, beweging, erfelijke factoren en medische geschiedenis van je kind en door verschillende testen (waarbij gekeken wordt naar de lichamelijke gesteldheid, waarnemen en verwerken van informatie door ogen en oren) zijn de basis voor het persoonlijke oefenschema. De eenvoudige oefeningen stimuleren de hersengebieden en duren meestal tussen de 10 en 15 minuten. Daarnaast krijg je ter ondersteuning ook didactische aanwijzingen en voedingsadviezen.

 

HET TRAJECT

Je kind start direct (samen met de ouders) met dit dagelijkse oefenprogramma. Iedere 6 weken wordt de voortgang vastgesteld en het oefenprogramma aangepast. Tussentijds is er contact via mail of telefoon. Het traject voor kinderen duurt ± 8 maanden en voor volwassenen ± 5 maanden

Neuro-Logisch-18-09-20-085.jpeg

Geïntegreerde Technieken

De Geïntegreerde Technieken is een specifieke osteopathische methode ontwikkeld door osteopaat Frank de Bakker. Uitgangspunten zijn de grondbeginselen van de osteopathie zoals beschreven door A.T.Still, de grondlegger van de osteopathie. Door de embryologische oorsprong van organen en weefsels te bestuderen is Frank de Bakker tot revolutionaire inzichten gekomen die hij heeft omgezet in een behandelplan met bijzondere behandeltechnieken. De beweeglijkheid van het lichaam en de aansturing vanuit de hersenen wordt onderzocht waardoor er een breed spectrum aan klachten behandeld kan worden. Door bepaalde blokkades op te heffen kan het lichaam zichzelf herstellen. De behandeling wordt uitsluitend met de handen uitgevoerd. Er zijn specifieke behandelingen voor baby's, kinderen en volwassenen. 

VOOR WIE IS DE GEÏNTEGREERDE TECHNIEKEN?

Geïntegreerde is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Het kan ingezet worden als behandeling, maar ook ter preventie.

Kinderen & baby’s

Baby’s die moeite hebben met slapen, veel huilen of last hebben van darmkrampjes kunnen gebaat zijn bij Geintegreerde Technieken.  Ook spugen/ reflux, voorkeurshoudingen, slechte zuigreflex en eczeem kunnen behandeld worden. Tevens kan deze therapie kinderen ondersteunen die problemen hebben in hun ontwikkeling of moeite hebben zich te concentreren.

 

Voor onze gezondheid zijn als eerste de organen verantwoordelijk, dan een goede besturing door het zenuwstelsel en als laatste het bewegingsapparaat. 

In ons lichaam is alles met elkaar verbonden door bindweefsel. Het bindweefsel rond de organen en de schedel verbinden organen, bloedvaten en zenuwen met wervelkolom, bekken, ribben, borstbeen en andere organen. Het zorgt ook voor de beweeglijkheid van het lichaam dat door functieverlies of pijn van spieren, botten en gewrichten laat weten dat een orgaan niet goed werkt. Door de bewegelijkheid van wervelkolom, armen en benen te onderzoeken kan het slecht werkende orgaan gevonden worden.

 

Verder is een goede werking van het autonome zenuwstelsel van belang voor het optimaal functioneren van ons lichaam: er moet balans zijn tussen stress en ontspanning. Problemen in de vertering, bezenuwing vanuit de hersenen en emotionele problemen kunnen veroorzaakt worden door stress. Stress en de noodzaak om te overleven kunnen de oorzaak zijn van leer-, gedrags- en ontwikkelingsproblemen: de volledige focus ligt op overleven en niet op leren en verteren. Om dit patroon te doorbreken behandelen we via de Geïntegreerde Technieken het lichaam en de aansturing vanuit de hersenen.

 

DE MEEST VOORKOMENDE KLACHTEN ZIJN:

 1. Rug-, nek- knie- en schouderklachten

 2. Buikklachten

 3. Zwangerschapsklachten

 4. Klachten bij baby’s

 5. Hoofdpijn en migraine

 6. Leerproblemen

 7. Burn out en stress gerelateerde klachten

Veel mensen met chronische rug- of nekpijn hebben baat bij behandeling maar de lijst van klachten is nog veel langer. Ook bijvoorbeeld bij migraine, whiplash, buikpijn, slechte darmwerking kan behandeling zinvol zijn.

BEHANDELING

Eerst worden je klachten in kaart gebracht, aan de hand van bepaalde testen wordt de oorzaak van je klachten achterhaald. Hierbij wordt onder andere gekeken naar bewegingsbeperkingen van je lichaam en je schedel.

Met lichte manuele behandelingen en oefeningen zullen de blokkades opheffen. Een blokkade in het gebied van een bepaald orgaan kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je knie geblokkeerd is. Door één weefselstructuur te beïnvloeden met manuele manipulaties reageert een ander weefselstructuur direct. Zo kan dus een blokkade in je knie opgeheven worden door het weefsel in je buik los te maken.

Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Een nieuwe afspraak voor wordt meestal na 4 weken ingepland. Afhankelijk van je klachten zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken.

 

 

 

Informatie over de kosten en vergoeding door je zorgverzekeraar vind je op de site.

Wil je meer weten over deze methode en of iets voor jou is? Maak dan een afspraak voor een consult van 20 minuten. Daarin bespreken we jouw klachten en krijg je een voorstel voor een behandelplan. Zo weet je meteen of deze methode iets voor jou kan betekenen. Vragen of een afspraak maken kan per telefoon en per email.

Neuro-Logisch-18-09-20-085.jpeg

Acupressuur

Acupressuur is gebaseerd op eeuwenoude Chinese kennis, Het is voortgekomen uit de acupunctuur, een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Het bestaat al zo'n 5000 jaar en er mag verondersteld worden dat sinds die tijd ook acupressuurbehandelingen zijn toegepast. Er wordt gezegd dat acupressuur oorspronkelijk uit India afkomstig is en via boeddhistische monniken de weg naar China, de rest van Azië en Egypte heeft gevonden.

Volgens de westerse verklaring wordt ziekte geassocieerd met een verstoring van het bio-elektrisch evenwicht van het lichaam. Zonder een normale bio-elektrische energie is gezondheid niet mogelijk. Net zoals elektriciteit door kabels stroomt om een netwerk van energie te voorzien bevinden zich in het lichaam elektrische kanalen waardoor deze bio-elektriciteit stroomt. Deze energiekanalen worden meridianen genoemd.

Acupressuur maakt, net als acupunctuur, gebruik van deze energiemeridianen in het lichaam. Het menselijk lichaam kent tal van drukpunten, waarvan elk drukpunt in verbinding staat met een meridiaan. Door de juiste punten op een meridiaan te beïnvloeden kan Qi weer in balans worden gebracht. Zo kunnen dus klachten van het lichaam worden weggenomen.

Bij een gezond mens verzorgt deze energiestroom een constante balans tussen alle inwendige en uitwendige energieën. Zodra deze energie uit balans raakt ontstaat er een ziekte. 

Op de meridianen liggen punten waarop de Qi-circulatie in het lichaam kan worden beïnvloed. Zo kan een teveel aan Qi worden verminderd, een tekort worden aangevuld of kunnen opstoppingen in de circulatie worden opgeheven.

Als er een tekort is of een teveel, of als er sprake is van stagnatie van de levensenergie, ben je ziek. Door dus via de drukpunten invloed uit te oefenen op het energiesysteem, kan de genezing worden ondersteund.

VOOR WIE IS ACUPRESSUUR?

Acupressuur wordt aangeraden als aanvullende behandeling voor veel chronische ziekten of plotselinge gezondheidsproblemen. Het is bedoeld om de energiekanalen van je lichaam te stimuleren en een evenwicht te bereiken tussen lichaam en geest, die zodoende mogelijk kunnen genezen.

 • Spierpijn, krampen of pijn

 • Chronische uitputting of vermoeidheid

 • Stress, angst, nervositeit

 • Depressie en slaapstoornissen

 • Menstruatieproblemen

ACUPRESSUUR

 • Menopauze

 • Constipatie, diarree of spijsverteringsproblemen

 • Artritis

 • Slechte circulatie

 • Gezichtsverlamming

 • Verschillende spijsverteringsziekten en vermoeidheid.

 • Het kan ook nuttig zijn om rugpijn te verlichten.

BEHANDELING

Door middel van acupressuur kunnen we de pijn in verschillende delen van het lichaam verlichten door alleen maar druk uit te oefenen op een aantal specifieke punten. Acupressuur wordt uitgevoerd door druk uit te oefenen met de toppen van de vingers, knokkels of het einde van een potlood. 

Acupressuur is een therapeutische procedure die principes van massage en acupunctuur combineert zonder het gebruik van naalden. Er wordt druk uitgeoefend op bepaalde strategische punten in het hele lichaam om de fysieke genezing zodoende mogelijk te verbeteren.

bottom of page